Uitstapjes

31-10-2018

Veel van onze gasten houden het bij wandelen, kajakken (www.semois-kayaks.be ), fietsen of gewoon luieren op een ligzetel. Bouillon bezoeken ligt voor de hand.

Maar wie hier wat langer verblijft wil de voelsprieten wel eens verder uitsteken. Hieronder vinden jullie ideeën voor uitstapjes in de streek.

'Bergerie d' Acremont'. Rue de Bernifa 17, 6880 Acremont.

Barbara en Peter zijn schapenboeren. Peter is meester-kaasmaker, die van de melk van zijn 400 schapen heerlijke kaasjes en ijsjes maakt. Gratis rondleiding, ook in het Nederlands. Winkel en verbruikszaal. Een kindvriendelijke uitstap. Kijk goed op de website voor de openinsuren. 30 minuten van de molen. Als je langs Paliseul rijdt, kan je dit combineren met een atelier van houten speelgoed en gebruiksvoorwerpen.
www.bergerie-acremont.be
www.la-boissellerie.com

Rochehaut, Frahan en Alle

Toeristische dorpjes dichtbij. Rochehaut heeft een mooi dierenpark (te bezoeken met een treintje), een agri-museum (reserveren) en heel wat horeca. Van in Rochehaut kijk je neer op het dorpje Frahan. Prima wandelgebied. Tip: doe vanuit de Molen de laddertjeswandeling naar Rochehaut. Wie niet te voet terug wil, gaat er eerst een auto zetten. Eén dorpje verder ligt Alle. Récréalle is een fantastisch vrijetijdscentrum aan de oever van de Semois. Klein half uurtje rijden van de molen.
www.agrimusee.be
www.recrealle.com

Bertrix: leisteengroeve en zwembad

'Au coeur de l' ardoise' in Bertrix neemt je terug naar de tijd waarin bonkige Ardenners leien zaagden uit grote rotsblokken. Met trappen en ladders daal je af in de oude mijngangen. Verwacht je niet aan flitsende interactieve rondleiding, maar wat je zult zien en horen, is indrukwekkend. Goed voor bij slecht weer. In Bertrix is er ook een overdekt zwembad.
Dik half uur van de molen.
www.aucoeurdelardoise.be
www.centresportifbertrix.be/piscine-sauna

Het kasteel van Sédan

Een uitje naar Frankrijk. De burcht van Sédan is het grootste middeleeuws kasteel van Europa. Een dik half uur van de molen. Markt op zaterdagochtend.

https://www.chateau-fort-sedan.fr/nl/bezoeken

Euro Space Centre

Voor kinderen vanaf 10 jaar en voor al wie van ruimtevaart houdt. Soms wat gedateerd, maar toch nog altijd indrukwekkend. Een half uur van de Molen, vlak aan afrit 24 op de E411.
www.eurospacecenter.be

Boekendorp Redu

Een toeristische trekpleister voor elke boekenliefhebber. De ene tweedehandsboekhandel naast de andere en heel wat leuke horeca-adresjes. Eventueel te bezoeken op de terugweg richting Namen, want het dorpje ligt drie kilometer van de weg, tussen Maissin en afrit 23A van de E411. Een half uur van de molen.
https://www.redu-villagedulivre.be/nl

Château van Lavaux-Sainte-Anne

Wie noordwaards moet om naar huis te gaan, kan hier nog even afstappen. Je ziet het kasteel liggen vanop de E411. Mooie educatieve landschapstuin. Interessante tentoonstelling en museum-shop. Tip: stel je gps in op Graide Station en daarna op Lavaux-Sainte-Anne. Wondermooie weg. 45 minuten rijden van de Molen.
www.chateau-lavaux.com

Franse driehoek: Citadel van Montmedy, Basiliek van Avioth, Abdij van Orval

Montmedy is een versterkte vesting uit de tijd van Lodewijk XIV. Het is een garnizoenstadje gebouwd op een rots met een omwalling van meer dan een kilometer. Je kan daarop wandelen en dan heb je een fantastisch zicht op de streek. Leuk café-restaurant.
Zorg dat je op de heen- of terugweg zeker even stopt in Avioth. Zo klein het dorpje, zo imposant de basiliek.
Duik België weer binnen om de abdij van Orval te bezoeken. Er zijn de ruïnes van de Middeleeuwse abdij en er is de nieuwe adbij. In de abdijwinkel kan je kaas en bier kopen. Groot cafè-restaurant buiten de muren.
Montmédy is een dik uur rijden, Orval ook. Als je dit allemaal combineert ben je een halve dag of langer weg.
www.tourisme-montmédy.fr
www.orval.be

Bastogne: oorlogsverleden

Bastogne is het meest bekend van het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog. Het Bastogne War Museum is een must voor wie van geschiedenis houdt. Klein uurtje rijden.
www.paysdebastogne.be

Tanken en alcohol inslaan in Luxemburg, brood van een echte molen.

In Martelange vind je het ene tankstation naast het andere, een echte alcoholsupermarkt en een leuk restaurant 'Le mouton noir'. Combineer misschien met de Moulin de Hollange, een echte watermolen, waar nog wel graan gemalen wordt en brood gebakken. Check goed de website voor de openingsdagen.
Een klein uurtje van de molen.
www.lemoutonnoir.lu
www.moulindehollange.be

Hoofdstad van ons kleinste buurland

Luxemburg stad ligt op een dik uur rijden van de molen. Een groene stad die baadt in geschiedenis.
www.luxembourg-city.com

Gotiek en champagne: Reims

Op twee uurtjes rijden sta je aan het portaal van een van de mooiste kathedralen van Europa. Maar Reims is meer dan een kerk en een paar champagnehuizen. Flanneren langs de Marne en een beetje shoppen. Een aanrader.
www.reims-tourisme.com 

De échte Ardennen, dat is hier!